De Belgische opstand      door J. H. Gouka
Index

Proloog
Hoofdstuk 1
De Republiek
Hoofdstuk 2
Hoe het koninkrijk der Nederlanden ontstond
Hoofdstuk 3
Hoe zagen de "Belgen" dat?
Hoofdstuk 4
Hoe zagen de "Hollanders" dat?
Hoofdstuk 5
De feiten
Hoofdstuk 6
Ontevredenheid, in beide delen van het rijk
Hoofdstuk 7
De onttroonde machthebbers in het noorden
Hoofdstuk 8
Na de breuk
Hoofdstuk 9
De constitutionele monarchie
Hoofdstuk 10
Het nieuwe België
Hoofdstuk 11
Het nieuwe Nederland
Hoofdstuk 12
Tegenstellingen
Bijlage
Lijst van geraadpleegde literatuur


(C) 2006 prive-uitgave J.H. Gouka
Niets uit deze webpagina's mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

No part of this site may be reproduced in any form by print, photoprint, microfilm of any other means without permission from the publisher.

Hit Counters

Hoofdstuk 9

DE CONSTITUTIONELE MONARCHIE.

Leopold werd dus de koning van een moderne staat, met een Liberale grondwet. Het resultaat van de geslaagde omverwerping (in het Zuiden dan alleen) van het Koninkrijk der Nederlanden. Het einde van het persoonlijke, slechts door een schijn-Grondwet getemperde bewind van Koning Willem.

Wel werd door voornamelijk de Britse aandrang, het nieuwe staatje door de Grote Mogendheden tot "eeuwig neutraal gebied" verklaard en de onafhankelijkheid en het grondgebied van België door hen gegarandeerd. Bepalingen die hoofdzakelijk tegen Frankrijk en eventuele expansie-plannen van dat land waren gericht.

De eeuwige neutraliteit van België, in de zestiger jaren van de negentiende eeuw nog aangevuld door de eveneens "eeuwige" neutraliteit van het Groothertogdom Luxemburg, werd in 1914 bij de aanvang van de Eerste Wereldoorlog door Duitsland, de staatkundige opvolger van Pruisen, geschonden en dat was voor Groot-Brittannië weer de aanleiding om Duitsland de oorlog te verklaren.


In het Noorden bleef koning Willem nog negen jaar lang koppig een officiële separatie van het Noorden en het Zuiden van zijn Rijk tegenhouden. Tot hij in 1839 toegaf en korte tijd later de troon overdroeg aan zijn zoon om als "Graaf van Nassau" uit te wijken naar Berlijn. In Nederland volgde onder Koning Willem II een lange strijd om de macht die tenslotte in 1848, onder invloed van revolutionnaire gebeurtenissen in Frankrijk, Oostenrijk en Pruisen die koning Willem II de stuipen op het lijf joegen, eindigde met ook in het Noorden een Liberale Grondwet.


Eindelijk in principe de instelling van een Constitutionele Monarchie, die echter nog een lange weg te gaan had, eer er van een echte democratie in Nederland kon worden gesproken.