De Belgische opstand      door J. H. Gouka
Index

Proloog
Hoofdstuk 1
De Republiek
Hoofdstuk 2
Hoe het koninkrijk der Nederlanden ontstond
Hoofdstuk 3
Hoe zagen de "Belgen" dat?
Hoofdstuk 4
Hoe zagen de "Hollanders" dat?
Hoofdstuk 5
De feiten
Hoofdstuk 6
Ontevredenheid, in beide delen van het rijk
Hoofdstuk 7
De onttroonde machthebbers in het noorden
Hoofdstuk 8
Na de breuk
Hoofdstuk 9
De constitutionele monarchie
Hoofdstuk 10
Het nieuwe België
Hoofdstuk 11
Het nieuwe Nederland
Hoofdstuk 12
Tegenstellingen
Bijlage
Lijst van geraadpleegde literatuur


(C) 2006 prive-uitgave J.H. Gouka
Niets uit deze webpagina's mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

No part of this site may be reproduced in any form by print, photoprint, microfilm of any other means without permission from the publisher.

Hit Counters

Hoofdstuk 3

HOE ZAGEN DE "BELGEN" DAT?

Door besluiten van het Wener Congres ontstond dus Het "Koninkrijk der Nederlanden", met de zoon van de in 1795 naar Engeland gevluchte stadhouder van de Republiek, als koning. Tegelijkertijd ontstonden er ook een aantal verzinsels die weinig of niets met de werkelijkheid van doen hadden, maar die wel al 15 jaar later de doorslaggevende oorzaak werden van het mislukken van het experiment.


Er waren nogal wat ontevredenen in dat nieuwe koninkrijk.

Van Belgische zijde werd de nadruk gelegd, maar grotendeels pas na de "Belgische Opstand", op de onderdrukking van de Belgen door de "Holllanders".

Op het "Protestantse karakter" van de staat, oorzaak van onderdrukking van de Rooms-Katholieke Belgen.

Op de nadruk op de "Hollandse taal" in het koninkrijk, een boerentaaltje en alweer, de onderdrukking van het Frans, de taal van beschaafde mensen.

Verder was de zeer deftige Belgische adel onderworpen aan de belachelijke Hollandse adel, grotendeels Hollandse kooplui die door de nieuwe koning die zelf ook al niet van behoorlijke komaf was, in de adelstand werden "verheven" en door hem voorgetrokken.

Maar vooral, hoe konden de Belgen leven in een Protestants land! Een land waar de Rooms-Katholieke Kerk werd achtergesteld, ja, onderdrukt!

Hoe konden zij er in zich schikken, dat zij als aanhangsel werden beschouwd en bestuurd door die Holanders.

Alles bijeen, er was in 1815 in Wenen door de Grote Mogendheden een conservatief bouwsel in elkaar getimmerd zonder enige reëele levensvatbaarheid, dat terecht in 1830 alweer uit elkaar viel.